Metoder

Psykodynamisk terapi

Psykodynamisk psykoterapi är ett samlingsnamn för terapiformer med grund i psykoanalytisk teori och ett humanistiskt synsätt. Grundtanken är att människan har ett omedvetet inre liv som huvudsakligen formats av nära och viktiga relationer under uppväxten, och att relationer och anknytningen till andra fortsätter att vägleda under livet. Omedvetna försvar mot störande känslor, rädslor och inre konflikter leder till psykiska symtom och begränsningar. Ordet ”dynamisk” betonar att individers inre liv på så vis kan vara mer eller mindre i balans.

 

Kognitiv beteende terapi (KBT) och Acceptance commitment therapy (ACT)

Kognitiv beteendeterapi grundas på inlärningsteori som handlar om hur mänskliga beteenden formas i samspel med miljön, samt kognitiv teori som tar fasta på hur tankar påverkar känslor och beteenden. Ett centralt antagande är att förändringar av tankemönster kan ge känslomässiga förändringar och beteendeförändringar, och vice versa.

Olika KBT-terapier betonar de två perspektiven i olika utsträckning. Medan klassisk beteendeterapi kan handla om att gradvis närma sig det som framkallar obehag (till exempel spindlar, sociala situationer) till dess att obehaget försvunnit, fokuserar kognitiv terapi på att identifiera och bryta negativa tankemönster. De två perspektiven och teknikerna förekommer dock ofta tillsammans. Dialektisk beteendeterapi och Acceptance and Commitment Therapy är exempel på vad man kallar tredje vågens KBT. Dessa innehåller influenser från buddhistiskt tänkande i tekniker för att bland annat uppnå medveten närvaro (eng. mindfulness) och acceptans.

 

Person Centrerad Terapi

Teori och metod för vägledning och psykoterapi som utformades på 1940-talet av den amerikanske psykologen Carl Rogers (1902-1987), till en början under beteckningen icke-direktiv rådgivning och psykoterapi (non-directive counselling and psychotherapy).

En metod som bygger på 3 kärnvillkor;

Empati - terapeuten kommunicerar deras önskan att förstå och uppskatta sina klienters perspektiv.

Ovillkorlig positiv beaktande - terapeuten erbjuder en acceptans och bända för sin klient för den han eller hon är utan förmedla ogillande känslor, handlingar eller egenskaper och påvisa en vilja att uppmärksamt lyssna utan avbrott, dom eller ge råd.

Kongruens - viljan att öppet relatera till klienter utan att gömma sig bakom en professionell eller personlig fasad

Målet med PCT är att ge kunderna en möjlighet att utveckla en självkänsla, där de kan inse hur deras attityder, känslor och beteenden påverkas negativt.

 

Conscientia metoden

Conscientia institutet för psykoanalys och organisationsutveckling har som syfte att utveckla, integrera och tillämpa det psykoanalytiska synsättet och de kognitiva metoderna inom det terapeutiska arbetet på både den individuella och kollektiva nivån. Institutet har utvecklat ett speciellt koncept kallat Conscientiametoden. Ordet conscientia är latin och betyder medvetenhet.

Människan är en helhet av ”psyko-somo-socio”:

-                     Den psykiska dimensionen; det intellektuella, känslomässiga och andliga (metafysiska)

-                     Den somatiska aspekten; kroppen, den fysiska och fysiologiska aktiviteten

-                     Den sociala strukturen; nära relationer, studie- och arbetsorganisationen och samhällsstrukturen

 

Metoden används för att behandla bl. a:

 

-                     Samarbete och relationer på arbetsplatsen

-                     Stress, spänningar, ökat blodtryck, huvudvärk, ont i ryggen, magkatarr, psykosomatiska sjukdomar

-                     Traumatiska minnen, instängdhet, depression

-                     Laddade emotioner som ångest, rädsla, ilska, bitterhet, svårigheter med nära relationer, personlig utveckling, elakhet och destruktivitet

-                     Konflikthantering

-                     Brist på arbets- eller studiemotivation, koncentrationssvårigheter

-                     Missbruk och beroende

-                     Fobier och tvångsmässiga beteenden som flygrädsla och stamning

-                     Organisationsutveckling för ökat initiativ och förstärkt ledarskap